Opel - Newletter

Opel Newletter

Όλα τα τελευταία νέα για την Opel και για τα προϊόντα και της υπηρεσίες της απευθείας στο inbox σας.

Εγγραφείτε τώρα!

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΛΙΑΚΑΔΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ OPEL CABRIO

13 Μαϊ 2013

  • Από το Kapitän στο Cascada – Η Opel στο Techno Classica
Opel Νέα - Η παράδοση των μεγάλων cabrio ξαναγεννιέται με το νέο Opel Cascada (απεικονίζεται). Το μεσαίο cabrio μήκους σχεδόν 4,7 m διαθέτει τέσσερα καθίσματα κανονικού μεγέθους, υψηλή ποιότητα κατασκευής, τεχνολογία κλασικού soft-top και χώρο αποσκευών μέχρι 380 L.

Essen/Rüsselsheim. Με δεκατρία αυτοκίνητα στα 100+ χρόνια από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή αυτοκινήτων, η Opel εκθέτει τα πιο δημοφιλή cabrio της συλλογής της στο φετινό Techno Classica (10 – 14 Απριλίου, 2013) στο Essen, Γερμανία. Ανάμεσά τους είναι το πρώτο Opel Patent Motor Car, System Lutzmann του 1899, το 10/18 Doppelphaeton με το "American top", το Rekord A Cabrio της εταιρίας Deutsch, το Monza Keinath C5, αλλά και το σημερινό Opel Cascada που παρουσιάστηκε στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Το κομψό Cascada συνεχίζει την παράδοση της Opel στην κατηγορία premium cabrio, όπως το διάσημο Opel Kapitän που παρουσιάστηκε πριν από 75 χρόνια, το οποίο κυκλοφόρησε σαν δίθυρο / τετράθυρο sedan και cabrio στο ντεμπούτο του το 1938. Στο περίπτερο της Opel στο Essen, τα Cascada και Kapitän θα πλαισιώνονται από μετατροπές γνωστών κατασκευαστών αμαξωμάτων οποίοι δημιούργησαν ονειρεμένα cabrio βασισμένα σε αυτοκίνητα Opel τη δεκαετία του 1980.

Opel Νέα – Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η εταίρος της Opel, Keinath (Dettingen), ξεκίνησε να δημιουργεί μία cabrio έκδοση του Monza coupé. Αρκετά παρόμοιο με το σημερινό Cascada, το  Opel Monza KC 5 convertible είχε μήκος περίπου 4.70 μέτρα, και μπορούσε να φιλοξενήσει άνετα 4 άτομα σε ένα πολυτελές δερμάτινο εσωτερικό.

Με βάση το μεγαλοπρεπές Opel Admiral του 1937, η εταιρία Hebmüller Karosserie στο Wülfrath δημιούργησε ένα πολυτελές, διθέσιο σπορ cabrio, ενώ η Gläser από τη Δρέσδη ακολούθησε παρόμοια μέθοδο με το Opel Super 6 το 1936. Η κατασκευάστρια αμαξωμάτων Deutsch από τον Κολωνία μετέτρεψε το τετραθέσιο Rekord C στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και η Keinath (Dettingen) δημιούργησε ένα ελκυστικό cabrio βασισμένο στο σπορ Monza coupé.

Από τα εκθέματα της Opel στο Essen ξεχωρίζουν: ένα Opel 6/12 hp του 1910, διάδοχος του θρυλικού 4/12 hp Doctor’s Car, ένα σικ διθέσιο πολυτελές όχημα 1.1 L, ένα σπορ Moonlight Roadster 1.8 L του 1933 και ένα Olympia cabrio sedan του 1950. Όλα αυτά ανήκουν στη συλλογή Classic της Opel στο Rüsselsheim.

Όπως τα προηγούμενα χρόνια, το τμήμα ιστορικών οχημάτων της Adam Opel GmbH μοιράζεται το περίπτερο των 700+ τετρ. μέτρων στην 25η Techno Classica (Hall 2) με το Alt-Opel-IG, το παγκοσμίως μεγαλύτερο Opel club.

Opel Νέα – Ένα σπορ cabrio για απαιτητικά γούστα. Tο 1953 το Kapitän ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή εξακύλινδρα αυτοκίνητα, 2.5 lt,  με τελική ταχύτητα σχεδόν 130 km/h και ιδιαίτερα σπορ εμφάνιση.

Εν αρχή ην … το cabrio

Στην πραγματικότητα, το πρώτο Opel ήταν cabrio. Όπως όλα τα μοντέλα που κατασκευάστηκαν στο ξεκίνημα της εποχής του αυτοκινήτου, το Opel PatentMotor Car, System Lutzmann του 1899 βασίστηκε σε παραδοσιακές σχεδιαστικές αρχές καρότσας, διαθέτοντας αμάξωμα χωρίς ενσωματωμένη οροφή. Μέχρι το 1901 που σταμάτησε η παραγωγή, 65 Patent Motor Cars είχαν κατασκευαστεί στο εργοστάσιο του Rüsselsheim.

Το Opel 10/18 hp του 1908 και το 6/12 hp του 1910 επίσης δεν διέθεταν οροφή – οροφή και πλαϊνά πάνελ προσφέρονταν με έξτρα χρέωση. Και ενώ το ανοιχτό αμάξωμα εξακολουθούσε να είναι στάνταρ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920, τα κλειστά που ακολούθησαν τη δεκαετία του 1930 καθιέρωσαν την "ανοιχτή οδήγηση" ως σύμβολο πολυτέλειας και κύρους.

Opel Νέα - Η εταιρία Deutsch από την Cologne-Braunsfeld κατασκεύασε 51 σπορ Moonlight Roadsters (απεικονίζεται). Το αγωνιστικό διθέσιο βασίστηκε σε ένα μοντέλο 1.8 L που παρουσιάστηκε το 1931, με το οποίο η Opel έγινε η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων μαζικής παραγωγής που λανσάρισε έναν προσιτό κινητήρα straight-six (εν σειρά εξακύλινδρο) στη μεσαία κατηγορία.

Οχήματα από το Rüsselsheim ενέπνευσαν διάσημους κατασκευαστές αμαξωμάτων να δημιουργήσουν τα δικά τους αριστουργήματα βασισμένα σε μοντέλα Opel. Η εταιρία Deutsch από την Cologne-Braunsfeld κατασκεύασε 51 σπορ Moonlight Roadsters. Το αγωνιστικό διθέσιο βασίστηκε σε ένα μοντέλο 1.8 L που παρουσιάστηκε το 1931, με το οποίο η Opel έγινε η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων μαζικής παραγωγής που λανσάρισε έναν προσιτό κινητήρα straight-six (εν σειρά εξακύλινδρο) στη μεσαία κατηγορία.

Για τον εορτασμό της 75ης επετείου της εταιρίας, η Adam Opel GmbH παρουσίασε δύο καινοτόμα οχήματα με πρωτοποριακή σχεδίαση στις 17 Φεβρουαρίου του 1937: το Super 6 και το premium Admiral. Και τα δύο εφοδιάζονταν με προηγμένη τεχνολογία κινητήρων με βαλβίδες επικεφαλής. Το Super 6 για την ανώτερη μεσαία κατηγορία χρησιμοποιούσε έναν straight-six 2.5 L με 55 hp και ομαλή λειτουργία, ενώ το Admiral διέθετε έναν ισχυρό εξακύλινδρο με κυβισμό 3.6 L και 75 hp.

Και τα δύο μοντέλα προσφέρονταν από το εργοστάσιο σε έκδοση sedan και δίθυρη, ενώ το Admiral κυκλοφορούσε και σαν 4θ.

Όπως οι κατασκευαστές αμαξωμάτων Buhne (Berlin), Autenrieth (Darmstadt) και Hebmüller (Wülfrath), η εταιρία Gläser από τη Δρέσδη κατασκεύασε ειδικά αμαξώματα βασισμένα στο  Super 6. Το cabrio της Gläser έμοιαζε με roadster έχοντας δύο αναδιπλούμενα πρόσθετα καθίσματα στο μακρύ πίσω τμήμα αμαξώματος. Βασισμένο στο Admiral, το σπορ cabrio της Hebmüller, ήταν εξίσου κομψό αν και μεγαλύτερο, πολυτελέστερο και πιο αποκλειστικό.

Ένα cabrio για πιο απαιτητικά γούστα είναι το Kapitän cabrio που παρουσιάστηκε το 1937 πέραν του sedan. Το πρώτο Opel Kapitän – οι διάδοχοι του οποίου ήταν από τα δημοφιλέστερα εξακύλινδρα αυτοκίνητα της Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960 – σημείωσe πωλήσεις 25.374 μονάδων, από τις οποίες 4.563 ήταν cabrio. Τα Super 6, Admiral και Kapitän ήταν τα τελευταία cabrio που προσέφερε η εταιρία την εποχή εκείνη.

Η ποικιλία οχημάτων με ανοιχτή οροφή περιορίστηκε στη συνέχεια σε ένα μοντέλο. Αντίθετα με ένα κανονικό cabrio, το Opel Olympia cabrio sedan είχε σταθερά πλαίσια παραθύρων συνδεδεμένων στο παρμπρίζ – ένα προπολεμικό στυλ ανοιχτού αυτοκινήτου που είχε καθιερωθεί μεταξύ των κατασκευαστών και ήταν δημοφιλές στους αγοραστές. Το 1956, το τελευταίο αυτοκίνητο τέτοιας σχεδίασης με τη μορφή του Olympia Rekord έφυγε από τη γραμμή παραγωγής. Δημοφιλή συμπαγή cabrio στη συνέχεια ήταν διάφορες εκδόσεις των Kadett και Astra.

Νέα της Opel

Ανάμεσα στους προγόνους του νέου τετραθέσιου Cascada είναι δημιουργίες του Karl Deutsch στην Κολωνία. Ο κατασκευαστής αμαξωμάτων μετέτρεψε το Rekord A του 1963 σε cabrio, όπως έκανε με το Rekord C το 1966 και το σπορ αδερφάκι του Commodore A. Η βασική τιμή για ένα δίθυρο entry μοντέλο Rekord C ήταν 7.590 Γερμανικά μάρκα και το κόστος μετατροπής επιπλέον 4.000 μάρκα. Μόνο 30 ανοιχτά μοντέλα Rekord A και B κατασκευάστηκαν, ενώ η παραγωγή των Rekord C και Commodore A cabrio έφτασε περίπου τα 50 οχήματα πριν την αλλαγή του μοντέλου το 1972. Αντί για μεσαίο sedan, η εταίρος της Opel, Keinath (Dettingen), επέλεξε το σπορ Monza coupé σαν βάση για τη μετατροπή στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Όπως το μοντέλο παραγωγής, το προηγμένο Keinath C5 – με δύο ατομικά καθίσματα Recaro στο πίσω τμήμα της τροποποιημένης notchback καμπίνας – προσφερόταν με τετρακύλινδρους ή εξακύλινδρους κινητήρες ιπποδύναμης μέχρι 180 hp. Η βασική τιμή ήταν 81.000 μάρκα, ενώ σε επίπεδο παραγωγής, ο συνολικός αριθμός αυτών των αποκλειστικών, ειδικά σχεδιασμένων αυτοκινήτων παρέμεινε διψήφιος.

Η παράδοση των μεγάλων cabrio ξαναγεννιέται με το νέο Opel Cascada. Το μεσαίο cabrio μήκους σχεδόν 4,7 m διαθέτει τέσσερα καθίσματα κανονικού μεγέθους, υψηλή ποιότητα κατασκευής, τεχνολογία κλασικού soft-top και χώρο αποσκευών μέχρι 380 L. Το Cascada διατίθεται με μία πλούσια γκάμα οικονομικών, τεχνικά προηγμένων κινητήρων με κορυφαίο το νέο βενζινοκινητήρα 1.6 SIDI Turbo ECOTEC με 125 kW/170hp και άμεσο ψεκασμό. Το Opel cabrio κατασκευάζεται και πάλι σε εργοστάσιο της Opel, όπως τα Kapitän και Admiral στην εποχή τους.