Skip To Content
Recycling

Σχεδιασμος προσανατολισμενος στην ανακυκλωση

Ευκολότερη διαδικασία ανακύκλωσης

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την Opel. Η διαδικασία ανακύκλωσης είναι ευκολότερη όταν τα προϊόντα σχεδιάζονται εξαρχής με γνώμονα την ανακύκλωση.

Η στρατηγική ανακύκλωσης λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό των προϊόντων Opel και αποτελεί στοιχείο της προϊοντικής μας ευθύνης. Στόχος μας είναι η μείωση των αποβλήτων όχι μόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής, αλλά και στο τέλος της λειτουργικής ζωής ενός οχήματος. Έτσι επιτυγχάνεται διατήρηση των πολύτιμων πρώτων υλών και των ενεργειακών πόρων.

Σχεδιασμος για ανακυκλωση

Σχεδιασμος προσανατολισμενος στην ανακυκλωση

Κάνει την ανακύκλωση πολύ πιο εύκολη

Η στρατηγική μας βασίζεται σε δύο βασικές αρχές:

 • Σχεδιασμός προσανατολισμένος στην ανακύκλωση
 • Εξέλιξη και υλοποίηση των "κύκλων" υλικών στην παραγωγή των οχημάτων.

Ολοκληρωμένη ευθύνη οχήματος

Εξέλιξη

 • Σχεδίαση προσανατολισμένη στην ανακύκλωση
 • Αξιολόγηση κύκλου ζωής
 • Αποφυγή κρίσιμων υλικών

 

Παραγωγή

 • Χρήση υλικών που προέρχονται από ανακύκλωση (ανακυκλώσιμα)

 

Ανάκτηση

 • Ανάκτηση οχήματος
 • Απορρύπανση και προ-επεξεργασία
 • Νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Χρήση

 • Διάθεση στους Διανομείς (διαχείριση απορριμμάτων)
 • Ανταλλακτικά
Περισσότερα Εμφάνιση Λιγότερων
Για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα προϊόντα της Opel επιτυγχάνουν το στόχο της ανακύκλωσης, όλες οι ομάδες σχεδιασμού του ομίλου της Opel πρέπει να ακολουθούν τις αρχές της "Ανακυκλωσιμότητας/Ανακτησιμότητας", οι οποίες έχουν θεσπιστεί για να υποστηρίξουν τόσο τους μηχανικούς της Opel όσο και τους προμηθευτές, ώστε να κατασκευάζουν οχήματα και εξαρτήματα, με χαρακτηριστικά προσανατολισμένα στην ανακύκλωση. Η διαδικασία αυτή βοηθά επιπλέον τους μηχανικούς στην ανάλυση των εξαρτημάτων, των επιμέρους τμημάτων και των οχημάτων σε σχέση με την ανακυκλωσιμότητα και ανακτησιμότητά τους, δηλ. την ευκολία με την οποία μπορούν να ανακυκλώνονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Στοιχεία σχεδίασης για ανακύκλωση

 • Επιλογή υλικών με στόχο την ανακύκλωση
 • Σχεδίαση για απορρύπανση
 • Σχεδίαση για προ-επεξεργασία
Η Opel έχει μακρά παράδοση στη χρήση ανακυκλωμένων υλικών. Πάνω από 130 τύποι ανακυκλωμένων πλαστικών έχουν καθοριστεί και εγκριθεί για χρήση στην παραγωγή.

Προτιμώνται τα ανακυκλωμένα υλικά, αν η ποιότητά τους είναι εφάμιλλη και αν πληρούν τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές με τα πρωτογενή υλικά, ενώ παράλληλα η χρήση τους συμφέρει από οικονομικής άποψης. Η δική μας ομάδα ανακύκλωσης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει άριστη εμφάνιση και αίσθηση υψηλής ποιότητας, μηχανική και θερμική αντοχή, σε συνδυασμό με υψηλά πρότυπα επιδόσεων.

Δεν συμβιβαζόμαστε ποτέ σε θέματα ποιότητας.

Η ποιότητα των ανακυκλωμένων υλικών είναι εφάμιλλη με των νέων, ώστε η χρήση τους δεν περιορίζεται μόνο σε 'κρυμμένα ανταλλακτικά' αλλά χρησιμοποιούνται και για πολλά ορατά εξαρτήματα.

Opel Insignia: χρήση ανακυκλωμένων υλικών

Μέρη αυτοκινήτου κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά

Φιλοσοφια ανακτησης

The Opel recovery concept

For your end of Life Opel

Παράδοση

Ο τελευταίος ιδιοκτήτης παραδίδει το ΟΤΚΖ σε ένα συμβαλλόμενο ανακυκλωτή, ο οποίος αφού ελέγξει το όχημα, εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Καταστροφής (Π.Κ.).

Αρχική επεξεργασία και Απορρύπανση

Αρχικά αφαιρείται ο συσσωρευτής και εξουδετερώνονται οι αερόσακοι. Στη συνέχεια, ο ανακυκλωτής αφαιρεί όλα τα καύσιμα καθώς και όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά υγρά του ΟΤΚΖ, όπως το λάδι του κινητήρα και του κιβωτίου, τα υγρά φρένων καθώς και το αντιψυκτικό υγρό & τα υγρά του συστήματος κλιματισμού.

Αποσυναρμολόγηση

Το επόμενο βήμα είναι η αποσυναρμολόγηση των εξαρτημάτων και των συστημάτων, τα οποία διατίθενται στην αγορά ως μεταχειρισμένα ανταλλακτικά ή αποτελούν τη βάση για ανταλλακτικά ανακατασκευής. Αν είναι οικονομικά συμφέρον, υλικά όπως πλαστικό ή κρύσταλλο, αφαιρούνται για λόγους ανακύκλωσης.

Αποθήκευση

Οι περιβαλλοντικά επικίνδυνες ουσίες συλλέγονται και στη συνέχεια αποστέλλονται σε ειδικές εταιρίες για ανάκτηση ή απόρριψη.

Τεμαχισμός

Τα αμαξώματα, που έχουν απογυμνωθεί μέσω του προηγούμενου σταδίου επεξεργασίας, παραδίδονται σε έναν τεμαχιστή, ο οποίος διαχωρίζει το ΟΤΚΖ σε κομμάτια και ταξινομεί τα υλικά για περαιτέρω ανακύκλωση ή ανάκτηση.

Τεχνολογία Μετα-Τεμαχισμού

Τα κατάλοιπα του τεμαχισμού υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία, με διαφορετικές τεχνολογίες (μαγνήτης, δινορεύματα, επίπλευση), για τη λήψη θρυμματισμένου υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πολύτιμη δευτερογενής "πρώτη" ύλη.

Ανακύκλωση/Ανάκτηση/Υγειονομική Ταφή

Τα κατάλοιπα από τον τεμαχιστή και τις εγκαταστάσεις PST μπορούν να ανακυκλωθούν (π.χ σαν αντικατάσταση άνθρακα στην υψικάμινο, σαν μέσα αποστράγγισης για βελτίωση των βοθρολυμάτων) ή να ανακτηθούν στη βιομηχανία τσιμέντου. Αυτή η αλυσίδα επεξεργασίας επιτρέπει ανάκτηση του οχήματος σε ποσοστό 85%, ενώ παράλληλα μειώνει δραστικά την ποσότητα των υπόλοιπων αποβλήτων για υγειονομική ταφή.

Δικτυο οτκζ

Παιρνουμε πισω το οτκζ σας!

Το δίκτυο σημείων παράδοσης της Opel για οτκζ

Η Opel, εξαρχής, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια να είναι φιλική προς το περιβάλλον, αλλά σήμερα η ανακύκλωση δεν είναι πλέον επιλογή, είναι υποχρεωτική. Από την 10η Δεκεμβρίου του 2004, με το ΠΔ 116, ισχύει ο νέος νόμος για τα ΟΤΚΖ. Για όλα τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από την αναφερθείσα ημερομηνία, καθώς και για εκείνα που κυκλοφόρησαν μετέπειτα, η παράδοση των οχημάτων είναι δωρεάν για τον κάτοχο.

Η Opel σας προσφέρει την ευκαιρία να επιστρέψετε το παλιό σας αυτοκίνητο σε έναν από τους συνεργάτες του δικτύου μας παράδοσης ΟΤΚΖ.

* = Η δωρεάν παράδοση ισχύει μόνον υπό ειδικές προϋποθέσεις. Βασικές προϋποθέσεις είναι:

 • Μόνο για οχήματα μέχρι 9 θέσεων ή Ελαφρών Επαγγελματικών μέχρι 3,5 t
 • Δεν λείπουν βασικά τμήματα ή εξαρτήματα
 • Το όχημα δεν περιέχει απόβλητα πλην των αυτοκινητιστικών του είδους
 • Τα πρωτότυπα έγγραφα του αυτοκινήτου έχουν παραδοθεί μαζί με το όχημα

 

Οι εγκαταστάσεις αποσυναρμολόγησής μας πληρούν όλες τις νομικές απαιτήσεις, σύμφωνα με το νόμο ΟΤΚΖ. Επιπλέον, οι ειδικοί μας στον τομέα της ανακύκλωσης έχουν πραγματοποιήσει επιπρόσθετους ελέγχους σε κάθε μία από αυτές τις εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και στις διαδικασίες και τα τεκμήρια όλων των ροών εισερχόμενου και εξερχόμενου υλικού. Η εκπλήρωση των υψηλών απαιτήσεων της Opel μπορεί να διασφαλίζεται μέσω όλων αυτών των εταιριών.

Μετά την παράδοση του παλιού σας οχήματος, ο ανακυκλωτής θα εκδώσει ένα Πιστοποιητικό Καταστροφής (Π.Κ.), το οποίο χρειάζεστε για την οριστική διαγραφή του οχήματος σας. Στη συνέχεια, ο ανακυκλωτής θα φροντίσει για την περιβαλλοντικά συμβατή ανακύκλωση και απόρριψη του αυτοκινήτου σας.